5 fura kérdés a teheneinkről

2018.01.31

Mióta teheneink vannak, sokan látogatnak meg minket, és sokan tesznek fel vicces kérdéseket. 

No, nézzük a top 5 fura kérdést és válaszainkat! (Félek, hogy a felsorolásnak lesz még folytatása.)

Oké, hogy tehéntenyésztéssel itthon egyre kevesebben foglalkoznak, és ritkán találkozunk velük testközelből, ezért keveset tudunk róluk... no de ennyire?

1. A tehén tőgye az olyan, mint egy nagy kanna vagy mint négy kicsi?

Elsőre meglepett a kérdés, de be kellett látnunk, hogy nem is akkora badarság. Olyan jó a képi példa, hogy fejben vizualizálnunk kellett a válaszadás előtt. A tehén tőgye a kérdés alapján inkább olyan, mint négy kicsi kanna, mivel a tőgynegyedek egymástól függetlenül működnek, más tejmennyiséget produkálnak. A tőgynegyed megbetegedésekor vagy sérüléskor külön kell kezelni.

2. Miért féloldalasak a tehenek?

Ha jól megnézzük a teheneket, olykor észrevehetjük, hogy az egyik oldaluk valóban kevésbé kerek, mint a másik, ezért láthatjuk szegényeket féloldalasnak. Ha az állat kevés vizet fogyasztott, a jobb oldalán különösen nagy lesz a horpasz.

3. Az a tehén a bika, amelyiknek van szarva?

Hm, azt hiszem ennél a kérdésnél több dolgot is le kell szögezni. Kezdjük azzal, hogy az a tehén nem lehet a bika, mivel a tehén az a szarvasmarha, ami nőivarú, és az a szarvasmarha a bika, ami hímivarú. Továbbá a szarvaknak semmi közük a nemi identitáshoz, mindkét nemnél megtalálható. Azonban vannak szarvatlan szarvasmarhák - ők a bugák.

4. A szürkemarhák a bikák és ezek a pirosak a tehenek?

Újabb tehenes-bikás kérdés. A válasz egyszerű, úgy ahogy a kutyáknál látjuk, más állatfajoknál is vannak különböző fajták, jelen esetben pl: szürkemarha, magyartarka, jersey, stb., amiket színük, méretük szerint meg lehet különböztetni.

5. A tehén tényleg azért ad tejet, mert előtte szült? - és ez a kérdés egy meghökkent felnőtthöz tartozott.

Fontos tisztázni: a tejtermelés minden nőstény emlősnél, minden esetben az utód világra jöttét követi.

Ha benned is kérdés merült fel a tehenekkel kapcsolatban, írd meg hozzászólásban! Köszönjük, hogy megosztod bejegyzésünket! :)