KARAMELLIZÁLT BODZASZÖRP

2019.05.23

A tavaszi virágszörpöket azért szeretem igazán, mert meg tudjuk bennük őrizni a friss napsütötte virágok illatát és zamatát. Az egészben talán a legszebb, ahogy figyeljük a természet alakulását a virágzásra várva, és a szabadban sétálva, kirándulva gyűjthetjük be ajándékát. 

Megosztom Veletek, hogyan is készül náluk a tavaszi karamellizált bodzaszörp Pusztán sajt módra. A receptet alkalmazhatjátok más virágokkal, fűszerekkel, pl: levendula, citromfű, akác.

Az idei bodzaszörpöt feldobtam egy kis akácvirággal (annyira szép és illatos, hogy nem tudtam ellenállni) és megspékeltem egy kevés citromfűvel.

Az én arányaim szerint egy adaghoz kerül 1 kg cukor, 1 l víz és 10-20 dkg frissen szedett virágzat.

Első körben 20 dkg cukrot karamellizálok 2 dl vízben. Egy fazékban -  amibe a cukorszirupot készítjük - elkezdjük összeforralni a kimért cukrot a vízben, folyamatos kevergetés mellett, míg sűrű masszát kapunk. Akkor jó, ha a fazék széléhez szálasan hozzátapad a cukorszirup. Ettől kap a szörp egy különleges aromát és aranysárga színt. Ha már határozottan elkezdett szilárdulni, hozzáöntjük a maradék cukrot és vizet, összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A kihűlt cukorszirupba belekeverem a kimért virágzatot, ízlés szerint meghinthetjük egy kis citromsavval. A savas résszel tudjuk szabályozni az édességet és segít a szebb, tartósabb szín elérésében. 1-1,5 nap elteltével leszűrjük a szörpöt.

Én szeretem a hideg eljárással készült szörpökben megőrizni a gyógynövények jótékony hatóanyagait, ezért tartósítás helyett üvegekbe zárom, és ami nem fogy el azonnal, azt bedobom a mélyhűtőbe. Ha Neked szimpatikusabb a dunsztolás, akkor a szörpöt forrald fel. zárd fertőtlenített üvegekbe és jól dunsztold ki.

Használjátok ki a hétvégét, és szedjetek bodzavirágot!

A piacokon pedig szezonban keressétek a bodzás ivójoghurtjainkat!

SAJTOS BLOG, AHOL AZ ÉTEL ALKOTÁS

Olvasd el az újdonságokat