ÁFONYÁS, LISZTMENTES SAJTTORTA

2021.03.07

LASSULJ ÉS NASSOLJ A TERMELŐVEL!

A sajttorták világa, mint a végtelen hosszú univerzum - sült, kekszes, vegán, tortaformás, pohárkrém, gyümölcsös, kakaós, ..., mi csak szem-szájnak ingere, variálhatjuk kedvünkre. Amiért új Lassulj és nassolj a termelővel! rovatunkba belevágtunk az az, hogy megmutassuk, hogyan használhatunk fel termelői és minél egészségesebb alapanyagokat sajtos nasijainkhoz.

Első receptünk egy áfonyás, krémsajtos, zabpehelylisztes sajttorta. Készítés közben lepd meg magad egy kancsó áfonyás szörppel is, megmutatom hogyan!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 150 g zabpehelyliszt,
  • 150 g vaj,
  • 1 db tojás,
  • 1-2 evőkanál víz,
  • 4-5 csepp stevia (helyettesíthető más édesítőszerrel, cukorral, vagy el is hagyható)

Krémhez:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 g sótlan natúr krémsajt,
  • 1 rúd vanília

Áfonyaszósz:

  • 300 g áfonya,
  • cukor, vagy édesítőszer ízlés szerint,
  • pektin (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Érdemes először elkészíteni áfonyaszószt, hogy le tudjon hűlni mire a sajttortára teszed. Használhatsz fagyasztott vagy friss áfonyát is. A 450 g áfonyából tégy félre 50 g-ot, amit a végén díszítésként szórhatsz majd a sütidre. A maradék áfonyát kezd el közepes lángon melegíteni és tegyél hozzá pár kanál cukrot, vagy édesítőszert. Amikor forrni kezd, vedd le a tűzről, ha picit hűlt, csöpögtess le a levéből egy rozsdamentes szűrőn keresztül és fogyaszd bátran szörpnek. Így nem is szükséges az áfonyát tovább sűríteni. Ha mégse vennél le a levéből, tegyél hozzá pektint vagy zselatint, hagyd 10 percig forrni, majd hűtsd le.
  2. A tésztához szükséges alapanyagokat keverd össze, a vizet kanalanként adagold, míg össze nem áll a tészta. Nyomkodd kivajazott, alacsony tortaformába, villával szurkáld meg, hagyd pihenni 15 percet a hűtőben, majd kb. 25 perc alatt, 180 °C-on süsd meg. Ha korábban nem készítettél még tésztát zabpehelylisztből furcsa lehet az állaga - törős, nyers színű, nehezen vágható - de a krémből vesz majd fel nedvességet és szuperül össze fog állni. Mielőtt ráteszed a krémet, hagyd egy kicsit kihűlni.
  3. A krémhez keverd össze az alapanyagokat szép simára, majd kend egyenletesen a tésztára. Mehet rá a kihűlt áfonyaszósz és a félre tett 50 g áfonya. A szeleteket díszítheted pl. friss bazsalikommal, ha már van kéznél. 

Ha elkészítetted, lepj meg minket egy hozzászólással vagy fotóval!

SAJTOS BLOG, AHOL AZ ÉTEL ALKOTÁS

Olvasd el az újdonságokat