Répatortás sajttorta

2021.04.01

LASSULJ ÉS NASSOLJ A TERMELŐVEL!

A Húsvéthoz közeledve elkészítettük a répatorta és a sajttorta remek kombinációját. A tésztát a répatorta alapja, a krémes részt pedig tejszínhabos krémsajt adja. Az ünnepi asztalra színes húsvéti hangulatúra varázsolhatjuk cukrokkal, csokitojásokkal, virágokkal, vagy választhatunk klasszikusabb, visszafogottabb dekorációkat.

Hozzávalók:

Krémhez:

  • 300 g natúr krémsajt,
  • 250 g mascarpone,
  • 400 ml habtejszín,
  • 1 kávéskanál vanília aroma vagy rúd
  • mandulaforgács a díszítéshez

Tésztához:

  • 150 g teljes kiőrlésű liszt,
  • 150 g fehér liszt,
  • 4 db tojás,
  • 100 g mazsola,
  • 100 g aszalt szilva,
  • 150 g olaj,
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér,
  • fahéj,
  • 150 g darált dió
  • 350 g répa
  • 1 tasak sütőpor

Elkészítés:

  • Először elkészítjük a tésztát. A száraz alapanyagokat egy nagyobb tálban összekeverjük. Felverjük a 4 db tojást, hozzákeverjük az olajat, reszelt répát, gyömbért. A mazsolát és az aszalt szilvát aprítógépben összevágjuk, majd hozzáadjuk a tojásokhoz. A két tálat összedolgozzuk, majd a tésztát kivajazott tortaformába nyomkodjuk. Tetejét villával megszurkáljuk, majd kb. 1 órán át sütjük 175 °C-on.
  • A megsült tésztát kihűtjük, kivesszük a formából és kettévágjuk.
  • Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a krémsajtokat és a vaníliát. Ha szeretjük az édesebb ízeket tehetünk cukrot a krémbe. Hűtőben pihentetjük, míg kihűl a tészta.
  • A tortaforma aljára visszatesszük a tészta megkenjük a krém 1/3-ával, ráhelyezzük a másik tészta lapot és elsimítva elosztjuk rajta a maradék krémet. Hűtőben pihentetjük, majd jöhet a dekorálás. Én mandulaforgácsot és reszelt répát használtam. Légy bátran kreatív!

Lassuljunk és nassoljunk!

Írta és sütötte:

Illésházy Kata