LASSULJ ÉS NASSOLJ A TERMELŐVEL!
A Húsvéthoz közeledve
elkészítettük a répatorta és a sajttorta remek kombinációját. A tésztát a
répatorta alapja, a krémes részt pedig tejszínhabos krémsajt adja. Az ünnepi
asztalra színes húsvéti hangulatúra varázsolhatjuk cukrokkal, csokitojásokkal,
virágokkal, vagy választhatunk klasszikusabb, visszafogottabb dekorációkat.
Hozzávalók:
Krémhez:
- 300 g natúr krémsajt,
- 250 g mascarpone,
- 400 ml habtejszín,
- 1 kávéskanál vanília aroma vagy rúd
- mandulaforgács a díszítéshez
Tésztához:
- 150 g teljes kiőrlésű liszt,
- 150 g fehér liszt,
- 4 db tojás,
- 100 g mazsola,
- 100 g aszalt szilva,
- 150 g olaj,
- 1 kávéskanál reszelt gyömbér,
- fahéj,
- 150 g darált dió
- 350 g répa
- 1 tasak sütőpor
Elkészítés:
- Először elkészítjük a tésztát. A száraz
alapanyagokat egy nagyobb tálban összekeverjük. Felverjük a 4 db tojást,
hozzákeverjük az olajat, reszelt répát, gyömbért. A mazsolát és az aszalt
szilvát aprítógépben összevágjuk, majd hozzáadjuk a tojásokhoz. A két tálat
összedolgozzuk, majd a tésztát kivajazott tortaformába nyomkodjuk. Tetejét
villával megszurkáljuk, majd kb. 1 órán át sütjük 175 °C-on.
- A megsült tésztát kihűtjük, kivesszük a
formából és kettévágjuk.
- Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet. A
habtejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a krémsajtokat és a vaníliát.
Ha szeretjük az édesebb ízeket tehetünk cukrot a krémbe. Hűtőben pihentetjük,
míg kihűl a tészta.
- A tortaforma aljára visszatesszük a tészta
megkenjük a krém 1/3-ával, ráhelyezzük a másik tészta lapot és elsimítva elosztjuk
rajta a maradék krémet. Hűtőben pihentetjük, majd jöhet a dekorálás. Én
mandulaforgácsot és reszelt répát használtam. Légy bátran kreatív!
Lassuljunk és nassoljunk!
Írta és sütötte:
Illésházy Kata